Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ανδρέας Σάμαρης, ο σκόρερ της Εθνικής που τρέλανε όλη την Ελλάδα και ο Κούγιας δεν ήθελε στην Παναχαϊκή [εικόνες]

Η μητέρα του δεν τον ήθελε ποδοσφαιριστή. Είχε όνειρα να τον δει να σπουδάζει. Έλα, όμως, που το... μικρόβιο βρισκόταν μέσα στο σπίι του. Ο πατέρας του Ζώης Σάμαρης ήταν ποδοσφαιριστής στον ΠΑΟ Βάρδας και... κάπως έτσι ξεκινάει μια ιστορία -όχι απαραίτητα εντυπωσιακή- που καταλήγει όμως με εμφατικό τρόπο στα γήπεδα της Βραζιλίας.
Στις 26 Ιανουαρίου 2013 σημειώνοντας το πρώτο του γκολ στη σεζόν τρέχει προς την κάμερα και φωνάζει «μάνα, για 'σένα!». Την... πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα; Το παιδί ήθελε να αποδείξει κάτι στη μάνα; Ή, απλώς, μια κίνηση ξέφρενης χαράς στο πιο προσφιλές πρόσωπο; Όλα μαζί!
Ο Ανδρέας ξεκίνησε από τον ΠΑΟ Βάρδας σαν τον πατέρα του. Μέχρι το 2006 μπορούσε να ακολουθεί τη συμβουλή της μητέρας του και την τρέλα του πατέρα του. Ήταν εξαιρετικός μαθητής στο σχολείο, ήταν πάντα και παραμένει δεμένος με την οικογένειά του και κατόρθωσε να κάνει κι εκείνο που ονειρευόταν. Να παίξει ποδόσφαιρο επαγγελματικά... Έστω κι αν ο δρόμος του πέρασε μέσα από τον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στην Παναχαϊκή
Οπως σημειώνει το gazzetta.gr στις 6 Μαΐου του 2007... Έξι χρόνια πριν, ο Ανδρέας Σάμαρης έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα. Είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Παναχαϊκή από το 2006, όταν και τον απέκτησε από τον ΠΑΟ Βάρδας και στην 31η αγωνιστική της Γ' Εθνικής έπαιρνε το βάφτισμα του πυρός, αγωνιζόμενος για 77 λεπτά κόντρα στον Ατσαλένιο. Ακολούθησαν τρεις ακόμα συμμετοχές μέχρι το τέλος της σεζόν και ο 18χρονος άρχισε να εμφανίζεται στον χάρτη.
Στη δεύτερή του σεζόν θα παίξει σε 19 ματς πρωταθλήματος και θα σκοράρει τρεις φορές, ενώ το 2008-09 θα πάρει ακόμα 16 συμμετοχές και παράλληλα θα χριστεί διεθνής με την Εθνική Νέων. Τα... καλά νέα κυκλοφορούν γρήγορα και ο Αλέξης Κούγιας έχει συνήθως τον τρόπο να τα μαθαίνει πρώτος. Έτσι, με το που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Παναχαϊκής τον Μάιο του 2009, έθεσε ως προτεραιότητα την παραμονή των μικρών και ταλαντούχων παικτών και φυσικά του Σάμαρη. «Δε θα δοθεί δανεικός ο Σπανός, αλλά ούτε και ο Σάμαρης.
Είναι οι μεγάλες αδυναμίες μου, μπορούν να κάνουν μεγάλη καριέρα, είναι θησαυροί για την ομάδα», έλεγε με την ιδιότητα του προέδρου λίγους μήνες πριν γίνει και μεγαλομέτοχος και μόλις πήρε τα ηνία, κάλεσε το νεαρό για ανανέωσε του συμβολαίου του. Οι εκδοχές για το τι συνέβη τότε ποικίλλουν...
Υπάρχει εκείνη που θέλει τον Ανδρέα να παρέπεμψε τον Αλέξη Κούγια στον μάνατζερ του κι εκείνη που τον θέλει να απέρριψε το πενταετές συμβόλαιο που του προτάθηκε. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Μία συμμετοχή στις 23 Αυγούστου σε αγώνα κυπέλλου και μετά κερκίδα!
Ως εδώ όλα μοιάζουν... φυσιολογικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η συνέχεια θα ήταν πραγματικά απίστευτη, αφού η Παναχαϊκή προκειμένου να εξωθήσει τον ποδοσφαιριστή σε φυγή, εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση, αφιερώνοντας μέρος της σε εκείνον! Ο λόγος; Το γεγονός -σύμφωνα με την ΠΑΕ- ότι ο Σάμαρης προκαλεί τραυματισμούς σε συμπαίκτες του!
H απολογία
«Σε απολογία θα κληθεί ο νεαρός ποδοσφαιριστής, Ανδρέας Σάμαρης, ο οποίος τίθεται εκτός προπονήσεων λόγω των συχνών επεισοδίων των οποίων προκαλεί, τραυματίζοντας στην προπόνηση τους συμπαίκτες του, λόγω της μη χρησιμοποίησής του από τον προπονητή της ομάδας μας. Ο Σάμαρης και πέρσι είχε δείξει τέτοιες συμπεριφορές πάλι για τους ίδιους λόγους και δεν είχε απομακρυνθεί παρά την εισήγηση του κ. Τζαναβάρα, λόγω της αγάπης του κ. Κούγια στους νεαρούς ταλαντούχους παίκτες. Από το Σάμαρη ζητήθηκε να λύσει το συμβόλαιο του, διότι όχι μόνο δεν προσφέρει αγωνιστικά, αλλά είναι επικίνδυνος για τους συμπαίκτες του, καθώς ήδη έχει τραυματίσει τους Παπαποστόλου και Βαλλιάνο».
Το... μνημείο ανακοίνωσης εξεδόθη στις 25 Σεπτεμβρίου και λίγες μέρες μετά το πολυπόθητο τέλος έφτασε. «Η ΠΑΕ Παναχαϊκή ανακοινώνει ότι λύθηκε το συμβόλαιο κατόπιν κοινής συμφωνίας, με τον νεαρό ποδοσφαιριστή Ανδρέα Σάμαρη. Η ΠΑΕ Παναχαϊκή εύχεται στον Ανδρέα Σάμαρη την μεγαλύτερη επιτυχία στην μελλοντική του ποδοσφαιρική ζωή». Η σχέση του με την Παναχαϊκή δε θα τελειώσει με εκείνη την ανακοίνωση, αλλά θα ακολουθήσει ακόμα μία, χρόνια αργότερα. Τον Σεπτέμβριο του 2011 μετά από ένα επεισοδιακό φιλικό με τον Πανιώνιο, οι Πατρινοί θα εκδώσουν νέα μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων θα αναφέρουν τον Σάμαρη ως ένα «καθυστερημένο παιδί».
Στον Πανιώνιο
11 Ιανουαρίου του 2010... Εκείνοι οι τρεις μήνες ήταν οι πιο δύσκολοι. Τον Ιανουάριο βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανιωνίου για να δοκιμαστεί για μια εβδομάδα κι αφού πέρασε το τεστ, ένιωσε και πάλι εν ζωή ποδοσφαιριστής. Έστω κι αν θα χρειαζόταν το πρώτο διάστημα να το περάσει σε ένα μικρό σπίτι κοντά στο Κορωπί, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο προπονητήριο των κυανέρυθρων. Μοναδικό του έπιπλο ένα στρώμα, όμως το συμβόλαιο διάρκειας 4,5 ετών και τα περίπου 20.000 ευρώ που είχε συμφωνήσει να λαμβάνει ετησίως, αποτελούσαν το μαξιλάρι του.
Το ντεμπούτο του στη Super League θα γίνει στις 7 Μαρτίου στον αγώνα με την Ξάνθη, όταν θα αγωνιστεί για δύο λεπτά, ενώ βασικός θα παίξει για πρώτη φορά στο φινάλε του πρωταθλήματος και στον αγώνα του Πανιωνίου στην Καβάλα. Μετά το πρώτο, αναγνωριστικό διάστημα, ήρθε η στιγμή για την καθιέρωση. Στην 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος κι ενώ με τον Μίκαελ Στόρε δεν είχε πάρει ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής, ο Άκης Μάντζιος θα τον εμπιστευτεί με τη φανέλα βασικού κόντρα στην ΑΕΚ και θα δικαιωθεί.
«Με τον κύριο Άκη ξεκίνησα να παίζω, ενώ πριν ήμουν εκτός αποστολής. Ήταν σημαντικό που έπαιξα σε μια περίοδο, όπου ήταν δύσκολα τα πράγματα για την ομάδα. Εκείνος μου το έλεγε ακόμα και ως βοηθός ότι κάποια στιγμή θα πάρω την ευκαιρία μου. Και όταν πλέον έγινε εκείνος πρώτος προπονητής, μου έδωσε την ευκαιρία που κάποια στιγμή μου 'λεγε ότι θα πάρω. Και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Ξαναλέω ότι ήταν πολύ σημαντικό το ότι με εμπιστεύτηκε σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για την ομάδα. Οπότε πιστεύω ότι μου έκανε καλό», έλεγε ο Σάμαρης, ο οποίος ένα μήνα μετά θα πετύχει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Πανιωνίου και οι κυανέρυθροι θα κερδίσουν στη Λάρισα.
«Αυτό το γκολ δε θα το ξεχάσω ποτέ, γιατί είναι και το πρώτο μου, αλλά και γιατί κέρδισε η ομάδα μου σε μια δύσκολη έδρα», συμπλήρωνε μετά το τέλος της σεζόν. Στο φινάλε της χρονιάς που ο Σάμαρης άρχισε να καθιερώνεται στον Πανιώνιο, άρχισε να βάζει και τον πήχη ψηλότερα. «Ο κάθε ποδοσφαιριστής θα ήθελε περισσότερες συμμετοχές. Είμαι πολύ ευτυχισμένος με αυτές που έχω κάνει φέτος και του χρόνου θα ήθελα να κάνω ακόμη περισσότερες. Και πρέπει να δουλέψω γι' αυτό. Δε μπορώ να λέω ότι θέλω να παίξω και να μη δουλεύω... Πρέπει να δουλεύεις για να παίζεις».
Προφανώς και δούλεψε... Από τις 30 συμμετοχές του με τον Πανιώνιο, οι 28 ήταν ως βασικός και η παρουσία του έφερε τα πρώτα μεταγραφικά σενάρια. Η ΑΕΚ που το καλοκαίρι έψαχνε παίκτες κάτω των 24 ετών και, φυσικά, ο Ολυμπιακός που είχε ανοικτό το δρομολόγιο Νέα Σμύρνη-Φάληρο με την απόκτηση του Δημήτρη Σιόβα. Οι φήμες και τα δημοσιεύματα, μάλιστα, τον ήθελαν να είναι κλεισμένος από τον Ολυμπιακό, είτε για άμεση ένταξή του στους πρωταθλητές, είτε για μετακόμιση από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά.
Έστω κι αν τον Μάρτιο του 2012, ο Ανδρέας Σάμαρης είχε επεκτείνει το συμβόλαιό του με τον Πανιώνιο ως το 2015. «Θέλω να ευχαριστήσω την παρούσα διοίκηση της ΠΑΕ Πανιώνιος για την πρόταση που μου έκανε και την οποία αποδέχτηκα. Πλέον αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως τα επόμενα χρόνια θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, προκειμένου να μπορέσει η ομάδα να πετύχει τους στόχους της».
Captain... Ανδρέας!
17 Ιουλίου 2012... Τα νέα ήταν και πάλι χαρούμενα για τη μάνα του. Ο γιος της, ένα μήνα μετά τη συμπλήρωση των 23 του χρόνων, εκλέχτηκε αρχηγός στον Πανιώνιο. Δε θα ήταν πρώτος, όμως η τιμή των συμπαικτών του θα τον γέμιζε με ευθύνες και περηφάνια.
Γιατί όσο περίεργο κι αν ακούγεται για έναν παίκτη που έχει γεννηθεί το 1989, δεν ήταν από τους μικρούς της ομάδας! «Είναι τιμή μου να είμαι ένας από τους αρχηγούς του Πανιωνίου και ευχαριστώ όλους τους συμπαίκτες μου που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Θα δίνω μάχες κάθε μέρα για να ανταπεξέλθω στο ρόλο αυτό και να φανώ αντάξιος του», έλεγε το καλοκαίρι για το νέο του ρόλο και συμπλήρωνε: «Θεωρώ χρέος μου να βοηθάω πάντα με το σωστό τρόπο τους νεότερους, όσο μπορώ κι εγώ με την μικρή εμπειρία που έχω, να γίνουν καλύτεροι και με τη σειρά τους αυτοί στις επόμενες γενιές να κάνουν το ίδιο. Αυτό άλλωστε είναι ο Πανιώνιος».
Οι τιμές του καλοκαιριού, σύντομα θα έδιναν τη θέση τους στον προβληματισμό του φθινοπώρου. Η σεζόν ξεκίνησε και ο Ανδρέας Σάμαρης έμεινε στον πάγκο. Η πρώτη αγωνιστική πέρασε χωρίς συμμετοχή του, η δεύτερη αγωνιστική πέρασε χωρίς λεπτό στον αγωνιστικό χώρο, στο ματς με τον Λεβαδειακό έμεινε εκτός αποστολής και... είδε γήπεδο όταν πια είχε μπει Οκτώβρης. «Ήταν καθαρά αγωνιστικό το θέμα, δε θέλω να πω κάτι παραπάνω», σχολίασε λίγο καιρό μετά, ενώ τα δημοσιεύματα ήθελαν τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο να τον αφήνει στον πάγκο επειδή τον έβρισκε λίγο μπλαζέ και τεμπέλη, μετά τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό. «Το μόνο που σκέφτομαι είναι πώς θα παίξω και θα καθιερωθώ στον Πανιώνιο, και πως θα βοηθήσω την ομάδα να πετυχαίνει τους στόχους της. Αυτό είναι το σημαντικότερο για ένα ποδοσφαιριστή: να πηγαίνει καλά η ομάδα του. Και μέσα απ' αυτό αναδεικνύεται και ο ίδιος. Αλλά πάντα, όταν σκέφτεται πάντα την ομάδα».
Στον Ολυμπιακό και το όνειρο της Εθνικής 
Η φιλοσοφία του πριν καν υπογράψει στον Ολυμπιακό, θα τον οδηγούσε στην επιτυχία. 30 Αυγούστου 2012... Ο Ανδρέας Σάμαρης υπέγραψε στον Ολυμπιακό για τέσσερα χρόνια έναντι περίπου 120.000 ετησίως. Ακολουθεί μια πορεία που τον ανεβάζει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Με τον Ολυμπιακό γεύεται αμέσως τη χαρά των τίτλων και της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τα δύσκολα χρόνια έχουν μείνει στο παρελθόν, η ηχώ από τις συμβουλές της μάνας του ακούγονται στο βάθος ως υπόμνηση.
Στη συνέχεια έρχεται η μεγάλη του καταξίωση, αλλά και το μεγάλο του όνειρο η συμμετοχή στη «μεγάλη» εθνική ομάδα. Και φυσικά εκείνο το γκολ-μισό εισιτήριο πρόκρισης κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού.


http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου