Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΡΝΑΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΡΝΑΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΗ...


Σε μια από τις πιο παραδοσιακές πόλεις της Β. Ελλάδας, με πετρόκτιστα αρχοντικά και εξαιρετική φυσική ομορφιά, ταξιδεύει αυτή την Κυριακή ο Αρης, στο πλαίσιο του αναγκαστικού «αθλητικού τουρισμού» που πραγματοποιεί στη Γ΄ Εθνική. 
Η Αρναία της Χαλκιδικής, υποδέχεται τους κιτρίνους, σε άκρως φιλόξενο περιβάλλον, δεδομένου πως ο πρόεδρός της, Κώστας Καραγιάννης, είναι δηλωμένος οπαδός του Αρη, όπως και αρκετά από τα στελέχη του Απόλλωνα. Το novasports.gr, σας ξεναγεί σήμερα στην πανέμορφη Αρναία σ΄ ένα ταξίδι που κανέναν δεν μπορεί ν΄ αφήσει αδιάφορο. 
Η Αρναία, λοιπόν, είναι ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς οικισμούς της Χαλκιδικής. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους του Χολομώντα, σε υψόμετρο 600 μ. Απέχει περίπου 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 38 χλμ. από τον Πολύγυρο. Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ξεπερνούν τους 2.500 και εξακολουθούν να ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, αλλά και με τις τέχνες, τις επιστήμες και το εμπόριο.
Η Αρναία, διατηρεί ακόμη και σήμερα δείγματα μιας παλιάς τοπικής κοινωνίας όσον αφορά στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Ο οικισμός δεν αναπτύχθηκε πάνω σε κάποιον οργανωμένο προϋπάρχοντα ιστό. Είναι παλιός, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και πυκνοδομημένος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι που επέστρεψαν στην πόλη μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους άρχισαν να ξαναχτίζουν τον οικισμό γύρω από τις πλατείες. Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς αυλές για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι μέσα στον οικοδομικό ιστό. Υπάρχουν στενά, πλακόστρωτα δρομάκια και πλατείες που συνθέτουν έναν ελκυστικό συνδυασμό της ομορφιάς του περιβάλλοντος χώρου και της παράδοσης. 
Ο πυρήνας του οικισμού  είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι», όπου υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό. Γύρω από την πλατεία και τον κεντρικό δρόμο, όπου είναι συγκεντρωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, αναπτύσσεται το εμπορικό κέντρο της Αρναίας. 
Το γήπεδο όπου θα φιλοξενηθεί η αναμέτρηση, έχει χωρητικότητα, περίπου 4 χιλιάδων θεατών, είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, με τον Απόλλωνα να καταβάλει, τις τελευταίες αγωνιστικές, τιτάνια προσπάθεια παραμονής στην κατηγορία.  

www.novasport.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου