Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Κίνδυνος υποβιβασμού για Βέροια




Ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης με τον εισαγγελέα υπηρεσίας επέβαλαν σήμερα στον γενικό αρχηγό της Βέροιας Γιώργο Λαναρή τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.
Του Σάββα Λιβάνιου
Ο Λαναρής είναι στους υποψήφιους κατηγορούμενους για δωροδοκία – δωροληψία, μετά από καταγγελία του (πρώην) προπονητή της "βασίλισσας του βορρά" Δημήτρη Καλαϊτζίδη και του (πρώην) ποδοσφαιριστή της Νίκου Γεωργίου, οι οποίοι κατέθεσαν ενόρκως ότι στο ημίχρονο του αγώνα Ολυμπιακός – Bέροια που διεξήχθη στις 6 Ιανουαρίου τους ζητήθηκε να χάσουν και μάλιστα με το τελικό σκορ να είναι over (να επιτευχθούν συνολικά τρία γκολ και πάνω).
Για να επιβληθούν περιοριστικοί όροι στον Γιώργο Λαναρή σημαίνει ότι ο ανακριτής εκτιμά πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως το παιχνίδι είναι ύποπτο προς χειραγώγηση (από την ομάδα της Βέροιας) για στοιχηματικούς λόγους. Κι αν η υπόθεση περάσει στα χέρια της αθλητικής δικαιοσύνης, τότε η Βέροια κινδυνεύει με υποβιβασμό. 
Αν τελικά κατηγορηθεί η Βέροια και εν συνεχεία καταδικαστεί με ποινή τον υποβιβασμό της, δύο είναι τα ενδεχόμενα: α)  αν δεν έχει επικυρωθεί ο βαθμολογικός πίνακας της Σούπερ Λίγκας, παραμένει στην κατηγορία ο 15ος της τελικής κατάταξης.
β) Αν καθυστερήσουν οι διαδικασίες, τη θέση της Βέροιας θα πάρει η τρίτη ομάδα των πλέι οφ της Football League.
Οι κανονισμοί της ΕΠΟ είναι ιδιαίτερα αυστηροί για τέτοια αδικήματα. Στο άρθρο 20 και κυρίως στο άρθρο 22 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, αναφέρονται τα ακόλουθα:
ΑΡΘΡΟ 20: - ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του
ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό τιμωρείται με τις ποινές που αναφέρονται στο άρθρο 22.
2. Εάν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.
3. Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό.
4. Υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο ως άνω αδίκημα.
ΑΡΘΡΟ 22 - ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΑΓΩΝΑ
1. Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια επηρεασμού ή
απόπειρας επηρεασμού της έκβασης ή αποτελέσματος αγώνα ή διοργάνωσης
με αντιαθλητικό, ανήθικο ή διεφθαρμένο τρόπο τιμωρείται
α) με χρηματική ποινή 20.000 έως 60.000,

β) με 10ετή τουλάχιστον απαγόρευση εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και
γ) με 10ετή τουλάχιστον απαγόρευση εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους.
2. Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές β και γ απαγγέλλονται εφ’ όρου ζωής.
3. Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.
4. Υπαίτια θεωρείται η ομάδα εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο ως άνω αδίκημα.
http://www.sport24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου