Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΠΟΝΟ...ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ...ΣΤΗΝ ΕΠΟ...








Του Άρη Ασβεστά

Ποτέ στο παρελθόν ένα υφυπουργός Αθλητισμού δεν κατάφερε με ένα νομοθέτημα να πετύχει τόσα πολλά ρήγματα στην ασυδοσία του αυτοδιοίκητου! Ο μύθος για τις κωλοτούμπες και η ΕΠΟ που πλέον απειλεί να… αυτοκτονήσει!


Διαβάσαμε ότι τα πήρε όλα πίσω, ότι έκανε κωλοτούμπες, ότι στο τέλος άλλαξε όλο το νομοσχέδιο υπακούοντας στις επιθυμίες της ΕΠΟ και των διεθνών ομοσπονδιών…

Η αλήθεια, όπως έχουμε πει, είναι μία και θα την παρουσιάσουμε, όπως πάντα, με επιχειρήματα.

Ο Σταύρος Κοντονής έφτασε το νομοσχέδιο ως την ψήφισή του, κάνοντας ελάχιστες και εν πολλοίς αναίμακτες αλλαγές και πέτυχε αυτό που ουδείς υφυπουργός Αθλητισμού είχε πετύχει στο παρελθόν: Επέμεινε ως το τέλος σε ένα νομοθέτημα που του δίνει απεριόριστες δυνατότητες για παρεμβάσεις καταλυτικής σημασίας στο ποδόσφαιρο!

Θυμίζουμε για να μην ξεχνιόμαστε: Η ΕΠΟ είχε εκφράσει ΕΠΙΣΗΜΩΣ αντιρρήσεις για το σύνολο του νομοσχεδίου, σχεδόν για κάθε διάταξη και ζητούσε αλλαγές σχεδόν σε κάθε άρθρο!

Για να δούμε, όμως, τι «πέρασε» με το νομοσχέδιό του ο Κοντονής:

Α) Μπορεί πλέον να επιβάλει μεγάλα διοικητικά πρόστιμα όχι μόνο στις ΠΑΕ, αλλά και στις Ομοσπονδίες!

Β) Μπορεί να αναβάλει αγώνες και αγωνιστικές, καθώς και να διακόπτει οριστικά ολόκληρα πρωταθλήματα!

Γ) Κανένας αγώνας δεν θα διεξαχθεί του χρόνου με κόσμο, σε γήπεδο που δεν διαθέτει κάμερες και ηλεκτρονικό εισιτήριο, τα οποία θα πληρώσουν οι ΠΑΕ!

Δ) Ξηλώνονται όλες οι πειθαρχικές επιτροπές και οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς του ποδοσφαίρου και αντικαθίστανται με Τακτικούς Δικαστές και Εισαγγελείς! Είναι το άρθρο που ΕΤΡΕΜΑΝ στην ΕΠΟ, που πάλεψαν με λύσσα για την απόσυρσή του, αλλά που ο Κοντονής δεν πήρε ποτέ πίσω…

Ε) Οι διαιτητές θα υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες (και) στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Στ) Η ΕΠΟ υποχρεούται να στέλνει «αμελητί» τους φακέλους με τα ύποπτα ματς ΚΑΙ στον υπουργό ΚΑΙ στη Βουλή ΚΑΙ στην ΕΕΑ!

Ζ) Οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ θα μπορούν να μπαίνουν και σε αποδυτήρια ομάδων και διαιτητών, κάτι που δεν ήθελε ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ η ΕΠΟ!

Η) Καταργήθηκε οριστικά το άρθρο-ντροπή του «νόμου Ορφανού» που εξαιρούσε την ΕΠΟ από τη νομοθεσία και αντικαταστάθηκε με άλλο, που υποχρεώνει την ΕΠΟ να εναρμονίζεται με τους Νόμους και το Σύνταγμα, αλλά και με τα καταστατικά της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ (αφού ούτε με αυτά ήταν απολύτως εναρμονισμένη), κι ας διαχειρίζεται η ίδια τις δικές της υποθέσεις!


Για να δούμε τώρα τι πήρε πίσω ο Κοντονής και πόσες… κωλοτούμπες έκανε:

Α) Απέσυρε το να μπορεί να αποκλείει ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Ένα άρθρο υπερβολικό, ανούσιο και εξ αρχής αχρείαστο! Άλλωστε, αφού θα μπορεί να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα, σε τι θα του χρειαζόταν να αποκλείει ομάδες από την Ευρώπη; Για να το πάμε και ένα βήμα παραπέρα, ο Κοντονής έδωσε την εντύπωση ότι έβαλε αυτό το άρθρο για να… το αποσύρει στη συνέχεια και να δείξει… υποχωρητικός! Και ας επέμενε γι’ αυτό μέχρι τέλους…

Β) Το άρθρο που επιβάλει τους τακτικούς δικαστές, δεν το πήρε φυσικά πίσω, απλώς δέχτηκε να μην προκύπτουν μέσω κλήρωσης, αλλά να δίνει μια λίστα το Πρωτοδικείο με δικαστές που εκείνο θα επιλέγει, και μέσα από τη λίστα αυτή θα διαλέγει η ΕΠΟ ποιους θα διορίσει. Συγκλονιστική αλλαγή! Όμως η ουσία είναι μία: Το ποδόσφαιρο θα έχει από τη νέα σεζόν ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ δικαστές! Στο ίδιο άρθρο, η ΕΠΟ δεν ήθελε την «τριετή θητεία» των δικαστών. Κρίμα όμως… Η τριετής θητεία έμεινε…

Γ) Στο άρθρο 15 περί αυτοδιοίκητου που καταργούσε το 29 του νόμου του 2006, άλλαξε μια-δυο λέξεις, που από όποια οπτική γωνία και αν τις δεις, δεν κάνουν καμία ουσιαστική διαφορά (γι’ αυτό άλλωστε και έγιναν δεκτές). Ακόμα και έτσι, όμως, δεν πέρασε αυτό που ζήταγε η UEFA! Συγκεκριμένα: απαλείφθηκε ο προσδιορισμός «εσωτερικές» στις υποθέσεις που η ΕΠΟ μπορεί να διαχειρίζεται ανεξάρτητα, ενώ προστέθηκε η φράση «με δεδομένο ότι», που αντικατέστησε τη φράση «λαμβανομένου υπόψη», ενώ η UEFA επιθυμούσε να μπει το «υπό την προϋπόθεση». Γελάει ο κόσμος δηλαδή…


Αυτές είναι οι… αλλαγές που έκανε στο νομοσχέδιο ο Σταύρος Κοντονής, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε φέρει σε διαβούλευση και για το οποίο ΕΠΟ και UEFA ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Κάποιοι θα το ονομάσουν «έντιμο συμβιβασμό». Εμένα μου φαίνεται «θρίαμβος». Πάντως «ήττα», όσο… στημένος και να είσαι, δεν το λες!

Βέβαια, η απειλή περί… Grexit, δεν έχει φύγει ακόμη πάνω από τα κεφάλια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κυρίως διότι ο Κοντονής δεν έκανε πίσω στην τριετή θητεία τους τακτικούς δικαστές και στο να βάλει τη φράση που ήθελε η UEFA στο άρθρο 15.

Όμως το νομοσχέδιο αποτελεί πλέον Νόμο του κράτους. Η ευθύνη για ό,τι γίνει, ανήκει πλέον αποκλειστικά και μόνο στην ΕΠΟ (κυρίως) και κατ’ επέκταση στην UEFA. Μια απόφαση αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου θα αποτελεί πρώτα απ’ όλα αυτοκτονία δική τους και κανενός άλλου! Διότι ένα πράγμα δεν έχουν καταλάβει ακόμη, ή ίσως να εθελοτυφλούν: Δεν υπάρχει ούτε ένας ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ που να τους υποστηρίζει, που να είναι μαζί τους!

Ο νόμος Κοντονή αποτελεί «θεραπεία» για αρκετές παθογένειες του ποδοσφαίρου. Το Grexit της ΕΠΟ και της UEFA, θα είναι η «δολοφονία» του. Εκτός αν στο Γουδή αισθάνονται οι ίδιοι «τελειωμένοι» και αποφασίσουν να πάρουν και το ποδόσφαιρο μαζί τους…
sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου