Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

TA REΚOR ΤΟΥ ΤΖΕΛΕΠΗ... Ο 15 ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ




Ο Γιώργος Τζελέπης πραγματοποίησε ντεμπούτο στη Super League με τη φανέλα του Πανθρακικού σε ηλικία μόλις 16 ετών, γράφοντας ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 
Δείτε το προφίλ του νεαρού γκολκίπερ που εξέπληξε με τα αγωνιστικά προσόντα του μέχρι και τον προπονητή τερματοφυλάκων της εθνικής Ιταλίας.
Το παρελθόν έχει αποδείξει πως τα μεγαλύτερα αστέρια τόσο του παγκοσμίου όσο και του ελληνικού ποδοσφαίρου χρειάστηκε να διαθέτουν, πέρα από ικανότητες, και τύχη ώστε να καταφέρουν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Μία τέτοια περίπτωση είναι κι ο τερματοφύλακας του Πανθρακικού, Γιώργος Τζελέπης που πραγματοποίησε επαγγελματικό ντεμπούτο το βράδυ της Δευτέρας (14/03) από... σπόντα.
Τα μάτριξ του ΟΑΚΑ έδειχναν το 85ο λεπτό όταν ο νεαρός γκολκίπερ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του τραυματία Τρύφωνα Γιούδα, στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μπορεί να αγωνίστηκε μόλις εφτά λεπτά, αλλά κατάφερε να γράψει το όνομά του με "χρυσά γράμματα" στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που αγωνίζεται στη Super League, σε ηλικία 16 ετών και 123 ημερών, ξεπερνώντας τον Στέφανο Καπίνο (17 ετών, 6 μηνών και 19 ημερών).
Κατά πάσα πιθανότητα, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα συνέβαινε -τόσο σύντομα- αν ο βασικός τερματοφύλακας του Πανθρακικού, Γιώργος Αθανασιάδης, δεν ένιωθε ενοχλήσεις στη μέση, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση. Όμως, τα πιο όμορφα -ποδοσφαιρικά- παραμύθια αρχίζουν από ένα τυχαίο(;) γεγονός, μία απόφαση της στιγμής ή μία αναποδιά που μπορεί να μετατραπεί σε... λύτρωση για μία ομάδα.
b_280_280_16777215_0___images_stories1_15-axeimonas_tzelepis5.jpgΕπαγγελματικό συμβόλαιο στα 15
Όπως και να έχει, ο Γιώργος Τζελέπης δεν είναι μία τυχαία περίπτωση. Από πολύ μικρός έδειξε πως διαθέτη εξαιρετικά προσόντα, τα οποία θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να τον μετατρέψουν σ' ένα από τα "next big thing" του ελληνικού ποδοσφαίρου στη θέση του τερματοφύλακα. Γέννημα θρέμμα της Κομοτηνής, ο νεαρός πορτιέρο (γεννημένος στις 12 Νοεμβρίου του 1999) έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του σε ηλικία 7 ετών στις ακαδημίες του Πανθρακικού.
Τα κατορθώματά του δεν άφησαν ασυγκίνητους τους ανθρώπους της επαρχιακής ομάδας, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2014, ύστερα από εισήγηση του προπονητή τερματοφυλάκων, Ιωάννη Πλαβούκου, του πρόσφεραν επαγγελματικό συμβόλαιο, παρότι ήταν μόλις 15(!) ετών. Άμεσα άρχισε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα στο πλευρό του έμπειρου, Ντάνιελ Φερνάντες, αλλά και των Γιώργου Αθανασιάδη και Αλέξανδρου Πασχαλάκη.
b_280_280_16777215_0___images_stories1_15-axeimonas_tzelepis3.jpgΌταν εντυπωσίασε τον προπονητή του Μπουφόν
Οι εμφανίσεις με την Κ15 του Πανθρακικού του έδωσαν το "εισιτήριο" για τις μικρές εθνικές ομάδες. Εκεί τον είδε και τον ξεχώρισε ο προπονητής τερματοφυλάκων της εθνικής Ιταλίας, αλλά και της Τζένοα, Τζιανλούκα Σπινέλι, ο οποίος και του πρότεινε να δοκιμαστεί το περασμένο καλοκαίρι στους "τζιαλομπλού". Το συγκεκριμένο κάλεσμα αποτελεί παράσημο για τον νεαρό άσο, αφού από τα χέρια του Σπινέλι έχουν περάσει τερματοφύλακες παγκόσμιας κλάσης, με πρώτο και καλύτερο τον τεράστιο Τζιανλουίτζι Μπουφόν.
Παρά το γεγονός πως δεν αποκτήθηκε, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, με τους διοικούντες την ιταλική ομάδα να του διαμηνύουν πως θα βρίσκεται στα... ραντάρ τους.
"Ήταν μια σημαντική εμπειρία, γιατί είχα την ευκαιρία να προπονηθώ με την αντρική ομάδα της Τζένοα και υπό τις οδηγίες του προπονητή του Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Τζιανλούκα Σπινέλι, που είναι πολύ καλός", είχε δηλώσει κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα.
b_280_280_16777215_0___images_stories1_15-axeimonas_tzelepis.jpgΤο ενδιαφέρον της ΑΕΚ και τα χαρακτηριστικά
Εκτός από την Τζένοα, βρίσκεται στο στόχαστρο και της ΑΕΚ. Μάλιστα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της "Ένωσης", Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει σχηματίσει εξαιρετική άποψη για το ταλέντο του. Γι' αυτό το λόγο παρακολουθείται στενά από τους ανθρώπους του "Δικεφάλου", οι οποίοι δεν αποκλείεται να κινηθούν κι επίσημα για την απόκτησή του.
Όσον αφορά στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, είναι πολύ καλός στις εξόδους, διαθέτει εξαιρετικά ρεφλέξ, ενώ παρά το ύψος του (1.86μ) είναι ικανός με την μπάλα στα πόδια. Όπως είναι λογικό, του λείπει η εμπειρία, αλλά θεωρείται βέβαιο πως παιχνίδι με το παιχνίδι θα καταφέρει να καλύψει και το συγκεκριμένο μειονέκτημα.
Πάντως, ο πρώτος στόχος επετεύχθη για τον νεαρό, καθώς πριν από 1,5 χρόνο είχε αποκαλύψει πως όνειρό του ήταν να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα του Πανθρακικού. "Το ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα είναι ένα από τα όνειρα μου και ελπίζω να το πραγματοποιήσω. Άλλωστε ο στόχος μου είναι να παίξω ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Πλέον, απ' ότι φαίνεται, δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί και το μεγάλο όνειρο: η συμμετοχή στο κορυφαίο επίπεδο.
b_280_280_16777215_0___images_stories1_15-axeimonas_tzelepis4.jpg
Έσπασε 5 ρεκόρ
Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τα πέντε ρεκόρ που έσπασε ο 16 χρονών, 4 μηνών και 2 ημερών Γιώργος Τζελέπης:
Πρώτον, έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε φέτος στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ξεπερνώντας τον ποδοσφαιριστή του Ατρόμητου Δημήτρη Λημνιού (17χρονών, 5μηνών και 6ημερών). Και όταν λέμε ο νεότερος ποδοσφαιριστής, μιλάμε για τον νεότερο ποδοσφαιριστή, ανεξαρτήτως θέσης στην οποία ίσως αγωνίζεται!
Δεύτερον, το πιο σπουδαίο ίσως  ρεκόρ που κατέρριψε ο ταλαντούχος Κομοτηναίος γκολκίπερ, είναι πως έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε ποτέ στο πρωτάθλημα της Super League «σπάζοντας» το ρεκόρ του Στέφανου Καπίνο (17 χρονών, 5 μηνών και 30 ημερών) που κατείχε ο πρώην κίπερ του Παναθηναϊκού και νυν του Ολυμπιακού απο το 2011.
Τρίτον, ο Γιώργος Τζελέπης έγινε, ο 4ος νεότερος ποδοσφαιριστής, και πρώτος του Πανθρακικού, που αγωνίστηκε στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Κοινώς, μπήκε σε μια ξεχωριστή πεντάδα των πιο νέων ποδοσφαιριστών (ανεξαρτήτως θέσης). Μάλιστα, πρώτος στην σχετική λίστα ένας άλλος παίκτης ομάδας της Θράκης, καθώς ο νεότερος που έπαιξε ποτέ είναι ο Γιώργος Στεργαλλάς της Skoda Ξάνθη, ο οποίος στις 8 Μαΐου του 2002, σε ηλικία μόλις 15ετών, 6μηνών και 13ημερών αγωνίστηκε στη νίκη της Ξάνθης με 2-1 επί του ΟΦΗ. Από εκεί και πέρα, στην δεύτερη θέση είναι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και τρίτος ο Νίκος Καρέλλης, ενώ την πεντάδα κλείνει ο Ντέρεκ Μπόατενγκ.
Τέταρτον, με την συμμετοχή του στον αγώνα ΑΕΚ-Πανθρακικός μπήκε στο κλαμπ των 30 νεότερων ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί φέτος σε μεγάλη κατηγορία πρωταθλήματος σε ολόκληρο τον κόσμο και μέσα στους 20 στην Ευρώπη (περιλαμβανομένων και κρατών όπως το Αζερμπαϊτζάν, που δεν ανήκουν μεν γεωγραφικά στην γηραιά ήπειρο αλλά ποδοσφαιρικά ανήκουν στην UEFA). Για την ακρίβεια και λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία που καταγράφονται στις βάσεις δεδομένων της FIFA και της UEFA είναι ο 26ος πιο νέος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί φέτος στον κόσμο και ο 18ος στην Ευρώπη.
Πέμπτον, τέλος, ο Γιώργος Τζελέπης έσπασε ένα μοναδικό ρεκόρ αναφορικά με την θέση κάτω από τα δοκάρια. Είναι ο πιο νέος τερματοφύλακας την φετινή σεζόν σε ολόκληρο τον κόσμο, που έχει συμμετοχή στο πρωτάθλημα ανώτερης κατηγορίας της χώρας του! Αλλά αυτό το ρεκόρ και τα ονόματα που προσπέρασε ο 16χρονος κομοτηναίος αθλητής, θα αποτελέσει το αντικείμενο επόμενης ανάρτησης, αφού από μόνο του είναι ένα ρεκόρ που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, ειδικά όταν το καταρρίπτει ένα «δικό μας» παιδί!!!
b_280_280_16777215_0___images_stories1_15-axeimonas_tzelepis7.jpgΟι νεαρότεροι σε ντεμπούτο
Τον Απρίλιο του 2008 ο Νίκος Καρέλης σε ηλικία 16 ετών, 1 μήνα και 27 ημερών είχε παίξει στον αγώνα του Εργοτέλη με την Ξάνθη. Θυμηθείτε μέσα από τα παρακάτω στοιχεία τους "βενιαμίν" στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας:
1. Ο Γιώργος Στεργαλάς έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών, 6 μηνών και 13 ημερών στο παιχνίδι Ξάνθη - ΟΦΗ, στις 8 Μαΐου 2002.
2. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών, 9 μηνών και 9 ημερών στον αγώνα Ατρόμητος - Ολυμπιακός, στις 2 Δεκεμβρίου 2007.
3. Ο Νίκος Καρέλης έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 16 ετών, 1 μήνα και 27 ημερών στο παιχνίδιΕργοτέλης - Ξάνθη, στις 20 Απριλίου 2008.
4. Ο Γιώργος Τζελέπης έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 16 ετών, 4 μηνών και 2 ημερών στον αγώνα ΑΕΚ - Πανθρακικός, στις 14 Μαρτίου 2016.
5. Ο Ντέρεγκ Μπόατεγκ  έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 16 ετών, 4 μηνών και 17 ημερών στην αναμέτρηση Καλαμάτα - ΟΦΗ, στις 19 Σεπτεμβρίου 1999.
Υ.Γ.: Ο Γιώργος Τζελέπης δεν έχει καμία συγγένεια με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Δημήτρη Τζελέπη. Έχουν απλά το ίδιο επίθετο.
Photo Credits: Action Images, panthrakikos fc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου